Heb je een wandkleed gekocht of overweeg je er eentje te kopen? Maar heb je geen idee hoe je een wandkleed ophangen kunt? We geven je 7 manieren om je wandkleed te laten schitteren.
Wandkleden zijn prachtige muur- of plafond decoratie. Ze geven je huis een warme uitstraling en winnen dan ook steeds meer aan populariteit. Maar hoe hang je zo’n wandkleed in vredesnaam op aan de muur? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus we lichten er een aantal toe.
1. Aan een gordijnroede
Heeft je wandkleed een tunnel waar een roede doorheen kan? Dan ben je snel klaar. Zoek een mooie gordijnroede, schroef deze aan de muur en schuif je wandkleed eroverheen.
Zit er (nog) geen tunnel aan je wandkleed? Dan kun je een stuk stof aan de achterkant (laten) naaien waar je gordijnroede doorheen kan.
Zorg er wel voor dat je de tunnel recht naait en maak hierbij niet de fout om blind af te gaan op de rand van je wandkleed, want de kans bestaat dat deze een beetje scheef is. Teken dit dus goed af en zorg dat je twee tunnels perfect parallel lopen.
2. Met spijkers
Een andere manier om je wandkleed aan de muur te bevestigen is gewoon met oude, vertrouwde spijkers. Dit is geschikt voor wat lichter geweven wandkleden, want daarbij past de nagel gewoon tussen de naden.
Kijk hierbij wel goed of je muur geschikt is en zorg ervoor dat je spijkers stevig genoeg zijn. Je wilt natuurlijk niet dat het wandkleed naar beneden komt en meteen je halve stucwerk meeneemt.
3. Met klittenband
Heb je geen zin om gaten in je wandkleed te spijkeren? Dan is klittenband ook een optie. Je kunt het klittenband direct op de muur bevestigen, maar als je het wat steviger wilt maken is het verstandig om eerst een houten lat aan de muur te bevestigen met schroeven of spijkers.
Spijker twee latten die net wat korter zijn dan je wandkleed aan de muur en plak hier de ruwere kant van het klittenband op. Maak op je wandkleed het zachte klittenband vast en voilà! Je wandkleed hangt zonder dat je er gaten in hoeft te maken. Met deze methode kun je ook gemakkelijk wisselen van wandkleed.
4. Opspannen op een houten plank
Deze methode werkt goed voor zowel dunne als zwaardere wandtapijten. Monteer je wandkleed op een houten frame, zoals bijvoorbeeld een triplex plank. Bij een dik en zwaar wandkleed kun je hem vastnieten en vervolgens aan je muur hangen met zaagtand-schilderijhangers. Je slaat de randen van je kleed om naar de achterkant en niet ze vast. Zo is het als ware gewoon een groot schilderij!
Bekijk hier de meest inspirende interieurboeken op een rij
5. Met vastklikstrips
Ooit gehoord van Command Vastklikstrips? Deze zelfklevende strips zijn een perfecte optie wanneer je niks in de muren mag of wil spijkeren. Voor het bevestigen van een wandkleed kun je het beste voor vastklikstrips voor schilderijen gaan. Hierbij is het belangrijk dat je weet hoeveel je wandkleed weegt, zodat je de juiste hoeveelheid strips hebt. Plak er zo’n twee tot vier aan de bovenzijde en zet ook de onderkant vast, zodat het niet gaat wapperen.
6. Met wasknijpers
Heb je geen zin om iets aan je wandkleed te plakken? Dan kun je er ook voor kiezen wasknijpers te gebruiken. Dit geeft ook nog eens een erg leuk effect! Zorg dat je sterke wasknijpers hebt en plak de vastklikstrips erop.
Als je het op deze manier wilt doen kun je het beste gaan voor vastklikstrips voor posters, deze lijken op dubbelzijdig plakband en blijven het beste zitten.
Hoeveel wasknijpers je moet gebruiken hangt ook hier weer af van het gewicht van je wandkleed.
7. Op een foamboard
Je kunt het wandkleed ook op een foamboard bevestigen, met vastklikstrips of met spijkers. Zoek een foamboard dat net iets groter is dan je wandkleed, zodat je het later precies op maat kunt bijsnijden. Snijd je foamboard iets kleiner, zodat je het kleed over de rand kunt omslaan om het vast te nieten.
Om het foamboard aan de muur te bevestigen kun je weer een beroep doen op vastklikstrips. Let er wel op dat je de strips op het foamboard plakt en niet op je wandkleed. Zorg ook hier weer dat je royaal bent met de strips, anders komt je kleed naar beneden.
Je kunt je foamboard ook aan de muur maken met zaagtand-schilderijhangers, maar dan moet je wel spijkers in de muur slaan.
Tips bij het ophangen van je wandkleed
- Begin niet direct met ophangen, maar kijk eerst rustig naar de locatie en zorg ervoor dat je wandkleed waterpas hangt. Niets is zo storend als een scheef kleed.
- Ga je werken met zelfklevende strips? Zorg er dan voor dat je de muur goed schoonmaakt met alcohol. Gebruik geen normale schoonmaakmiddelen! Deze laten een laagje achter op je muur waardoor de kleeflaag van je strips loslaat.
- Pas de ophangmethode aan op het gewicht van je wandkleed. Heb je een dik en zwaar kleed? Dan is het verstandig om ook voor een stevige bevestigingsmethode te kiezen, zoals een gordijnroede die je in de muur schroeft. Bij een zwaar kleed ga je het namelijk met vastklikstrips echt niet redden. Ook niet met lichte spijkers trouwens, grote kans dat je muur flink beschadigt wanneer het kleed met spijkers en al naar beneden komt.
Een ruim assortiment aan wandkleden
Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt? Wij hebben een ruim assortiment aan wandkleden en andere muurdecoratie, zodat er altijd wel wat voor je bij zit. Muurtje.nl heeft wandkleden in verschillende soorten en maten, bijvoorbeeld van linnen, katoen, geweven of bedrukt. Bestel je wandkleed snel online!
Hi,
Ik heb een Indiaas wandkleed dat een collage is van allerlei vormen en soorten stof, met hier en daar een klein rond spiegeltje. Het is afgewerkt met een rand van dikkere zwarte stof. Boven en onder zit een dunne ronde houten strip aan de achterkant. Aan de bovenste zijn 2 ringetjes bevestigd voor het ophangen.
Probleem is dat het geheel binnen de rand een beetje is uitgezakt; ook bij plat neerleggen blijft het bobbelig.
Hoe kan ik dit weer mooi glad krijgen? Geen idee hoe oud het is en ik durf er dan ook niet met een vochtige doek en een strijkijzer overheen te gaan. Afmetingen: 77 x 57 cm.